Supersole – dynamiske innleggssåler

Foten

Foten er den delen av kroppen som blir utsatt for størst belastning under kroppens bevegelse.
Den består av 26 knokler som til sammen ca. veier 100g. Knoklene er forbundet i en struktur som bevirker at fotens konstruksjon kan bære den “til tider” store kroppsvekten. Fotens konstruksjon kan gjennom 4 lag muskler absorbere alle belastninger som kommer under gang og løp. Kroppsvekten skal under gang ganges med ca. 1,5 og under løp ganges med 3-5. Derfor blir det fort mange kilo som foten belastes med ved hvert skritt. Det er viktig at fotens funksjon er velfungerende under bevegelse ellers kan man forvente at få overbelastningsskader/feilstillinger som kan resultere i skader i foten og andre steder i kroppen. Du belaster føttene fra de første skritt du tar om morgenen til du går i seng om kvelden. En gjennomsnittlig nordmann går ca. 10.000 skritt daglig. Så det er ikke rart hvis en feilstilling i føttene gir belastning andre steder i kroppen, oftest bena, hoftene eller ryggen. Det er derfor utrolig viktig å få korrigert eventuelle skjevheter fra føttene så belastningen på kroppen blir minst mulig.

Føtter er unike, men er de gode nok?

Lav bue eller høy vrist. Hvis du har en lav bue kan det være at du pronerer for mye i foten. Dette bevirker at du overbelaster både ledd/sener og muskler. Dette øker risikoen for at utvikle overbelastninger i senen under foten, achillessenen, ankelen, kneet, hoften eller ryggen. Hvis du derimot har en høy vrist kan dette resultere i en stiv og rigid fot som også kan overbelaste hele systemet pga. manglende smidighet. Det er derfor veldig viktig, at du får undersøkt hvilken fottype du har, så fysioterapeuten kan hjelpe deg med å avdekke ditt behov for trening, øvelser og eventuelt innleggssåler.

Hvorfor bruke Supersole dynamiske innleggssåler?

  • Føttenes muskulatur blir sterkere
  • Rigide/stive føtter blir mer bevegelige
  • Feilbevegelse bremses
  • Fotens feilstillinger kan endres noe over tid
  • Kroppens egen støtdemping vil optimaliseres i fot, kne, hofte og rygg.

Hva betyr det at sålene er dynamiske?

Dynamisk betyr bevegelig, som igjen betyr at denne sålen beveger seg når du bruker den. Dette skiller en dynamisk såle fra faste såler, som for eksempel fotsenger. De dynamiske sålene trener opp foten over tid gjør den sterkere. Sålen vil også bremse feilbevegelse som skjer i foten under bevegelse. Du vil da få lov til å bevege deg fritt oppover i systemet fordi sålen beveger seg noe, samtidig som feilen bremses og ikke kan utvikle seg like mye som tidligere. Muskulaturen vil få litt mer tid til å sette i gang å jobbe og foten vil dermed bevege seg med bedre kvalitet. Det vil forplante seg videre til resten av kroppen hvor feilstillingene grunnet foten vil minskes betraktelig.
Ved en feilstilling i foten vil kroppens egen støtdemping ofte nedsettes og denne vil igjen optimaliseres ved å bruke Supersole. Ved bruk av en dynamisk såle, over tid, vil foten, med alle fordelene nevnt ovenfor, kunne klare utfordringer uten såle som den ikke har klart tidligere. For eksempel firedagers sightseeing i Paris eller en fjelltur som ikke tidligere var mulig. Noen bør bruke såle alltid, mens andre ser at det holder å bruke den til trening og jobb. Dette er en individuell vurdering.  Jo mer man bruker sålen jo sterkere er foten og støtter enda bedre opp for kne, hofte og rygg.

Hvordan lages sålene?

Sålene er individuelt tilpasset og kombineres oftest med relevante treningsøvelser som supplement til behandlingen med såler. Supersole har mange varianter av innleggssåler som er tilpasset forskjellige aktiviteter, alt fra daglig bruk til toppidrett. Sålene har forskjellige tykkelser i støtdempingsmaterialet og variasjonen i den dynamiske støtte.

Supersole innleggssåler kan kun fremstilles av spesialutdannede fysioterapeuter som utover å ha høy viten om fotens oppbygging også har erfaring med forebygging og behandling av skader.

Book time hos Anne for undersøkelse og tilpasning av dine såler.

Undersøkelse på speilkasse

Tilpasning av såle

Du får nøye gjennomgang og forklaring av fotens anatomi

Anne har kompetanse og erfaring som gir deg trygghet!